Twee meisjes achter laptop en smartphone
© Darko Zeljkovic/Shutterstock.com

Uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland blijkt dat meer dan een kwart van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud wel eens online is lastiggevallen. De drie meest voorkomende problemen onder jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud zijn het ontvangen van kettingbrieven (32,8%), geconfronteerd worden met angstwekkende content (31%) en online lastiggevallen worden (26,4%), aldus het onderzoek. Ook online pesten (20,7%) vormt een groot probleem onder jongeren. In het kader van Safer Internet Day heeft de redactie van VPNgids.nl de belangrijkste bevindingen uiteengezet:

Meisjes meer vervelende ervaringen op internet dan jongens

De cijfers laten zien dat meisjes vaker worden blootgesteld aan deze zaken dan jongens. 32% van de meisjes wordt weleens lastiggevallen online tegenover 21% van de jongens. Bij content waar je van schrikt is dit 38% van de meisjes en 24% van de jongens. Ook lijken meisjes (25%) meer geconfronteerd te worden met online pesterijen dan jongens (16%). Bij het ontvangen van vervelende kettingbrieven is het verschil het grootst. 41% van de meisjes heeft hier weleens mee te maken gehad tegenover 24% van de jongens. Waar dit verschil door komt wordt niet verklaard. Het gaat bijvoorbeeld om kettingbrieven waarin gedreigd wordt met een noodlottig einde als de brief niet wordt doorgestuurd naar voldoende contactpersonen.

Statistieken Safer Internet Day 2019

Interessante conclusies uit het onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Safer Internet Centre Nederland vroeg tweeduizend ouders en tieners van 12 tot en met 17 jaar naar hun ervaringen. Het onderzoek bevat naast de online gevaren ook andere interessante conclusies:

  • 55% van de ouders geeft aan zich wel eens zorgen te maken over wat hun kind online allemaal tegenkomt.
  • Ouders lijken het probleem van kettingbrieven te onderschatten. Ongeveer 15% denkt maar dat hun kind wel eens een kettingbrief met dreigementen heeft ontvangen, in de praktijk blijkt dit dus zo’n 33% te zijn.
  • Ouders vinden het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met hun kinderen over hun online doen en laten (81%).
  • Een meerderheid van de ouders (60%) geeft aan te weten wat hun zoon of dochter online doet. Toch geeft zo’n 43% van de ouders aan dat ze hier vaker met hun kind over zouden willen praten.
  • 83% van de ouders heeft voorzorgsmaatregelen genomen om hun kind online in de gaten te kunnen houden.
  • Bijna 30% van de ouders geeft aan het idee te hebben zelf te vaak online te zijn en daarmee het verkeerde voorbeeld te geven aan hun kinderen.
  • Jongeren geven aan niet per se meer te willen praten met hun ouders over hun online doen en laten, slechts 6,3% zou dit vaker willen doen dan dat dit al wordt gedaan.
  • Wat betreft het gebruik van social media/internet geeft 50% van de jongeren aan direct te willen reageren wanneer ze een berichtje ontvangen.
  • 60,3% van de jongeren geeft aan hun mobiel altijd aan te hebben staan. 29,7% van de jongeren geeft zelfs aan onrustig te worden als ze geen wifi of dataverbinding hebben.

David Janssen, psycholoog en analist online veiligheid, over de resultaten van het onderzoek:

Het percentage ouders dat aangeeft maatregelen te hebben getroffen om de kinderen online in de gaten te houden is met 81% nog opvallend hoog. Dat is een goede ontwikkeling, maar het feit blijft dat de generatie 12- tot 17-jarigen in veel gevallen veel meer ’tech-savvy’ is dan hun ouders. Open communicatie blijft daarbij belangrijk.

Verder is het opvallend dat kettingbrieven zo’n grote impact hebben en dat veel volwassenen onderschatten hoe vaak jongeren hiermee te maken krijgen. Dit gebeurt veelal via social media. Mocht je kind met een kettingbrief te maken krijgen, blijf als ouder dan vooral rustig en leg uit waarom het niet iets is om bang voor te zijn. Vooral jonge kinderen kunnen erg angstig worden van akelige kettingbrieven waarin met dood en verderf gedreigd wordt. Vorig jaar was er veel ophef rondom de kettingbrief van ene Jordan.”

Kettingbrief voorbeeld

Kettingbrief: voorbeeld Jordan

“Ook moeten ouders zich realiseren dat ze een voorbeeldfunctie hebben, bijvoorbeeld in de frequentie van smartphonegebruik. Veel ouders vinden dat ze zelf te veel op hun mobiele telefoon zitten en hiermee niet het juiste signaal afgeven richting hun kinderen, maar tegelijkertijd vindt men het moeilijk dit gedrag te doorbreken.”

Safer Internet Day: Together for a better internet

Het is vandaag Safer Internet Day, een goed moment om stil te staan bij veilig internetgebruik. Dat was dan ook de aanleiding voor Safer Internet Centre Nederland om dit onderzoek te laten uitvoeren. Op Safer Internet Day worden er evenementen georganiseerd over de hele wereld om mensen bewust te maken van veilig internetgebruik. Met name voor kinderen en jongeren zijn er verscheidene activiteiten en online lesprogramma’s om hen veilig om te leren gaan met het internet. Het internet moet veilig en toegankelijk zijn voor iedereen.

Laat een reactie achter